Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydänlääkkeet saattavat pienentää Parkinsonin taudin riskiä

Sydänlääkkeet saattavat pienentää Parkinsonin taudin riskiä

Tanskalaistutkijoiden mukaan tiettyjä sydänlääkkeitä käyttävät saattavat välttyä Parkinsonin taudilta muita todennäköisemmin. Erityisesti yhteys koskee yli 65-vuotiaita.

Tutkimuksessa yhteys liittyi sydän- ja verisuonitautien hoidossa käytettäviin kalsiuminestäjä-lääkkeisiin. Niitä käyttävien riski sairastua Parkinsonin tautiin oli noin kolmanneksen pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät olleet samoilla lääkityksillä. Yli 65-vuotiailla yhteys oli vielä jonkin verran voimakkaampi.

Laajoihin rekisteritietoihin perustuvan aineiston avulla tutkijat havaitsivat kalsiuminestäjien myös lykkäävän Parkinson-potilaiden kuolemaa. Verrattuna muihin Parkinson-potilaisiin kalsiuminestäjiä käyttävistä noin kolmanneksen harvempi menehtyi tutkimuksen seuranta-aikana vuosina 1998–2006.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, mutta ne pitää varmistaa lukuisissa tutkimuksissa ennen kuin yhteyden voi todella sanoa johtuvan kalsiuminestäjistä. Tulokset eivät myöskään paljasta ovatko havaitut yhteydet merkittäviä myös käytännössä tai millä mekanismilla kalsiuminestäjät mahdollisesti ehkäisevät Parkinsonin tautia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;175:627–635)
http://aje.oxfordjournals.org/content/175/7/627.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje