Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvat eivät auta sydänsairaita

Omega-3-rasvat eivät auta sydänsairaita

Omega-3-rasvahapoista ei todennäköisesti ole apua sydänsairaiden hoidossa, vaikka niin on uskottu, suuri meta-analyysitutkimus vahvistaa. Omega-rasvojen sydänhyödyt on kyseenalaistettu useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa.

Analyysin tehneet korealaistutkijat kävivät läpi yli tuhat omega-3-rasvahappo-tutkimusta ja löysivät lopulta neljätoista tiukat laatukriteerit täyttävää, joihin yhteensä oli osallistunut yli 20 000 sydänpotilasta. Mukaan kelpuutettiin vain laadukkaita ja satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia.

Tulosten perusteella on hyvin todennäköistä, että monityydyttymättömiin rasvoihin lukeutuvia eikosapentaeenihappo- tai dokosaheksaeenihappolisiä nauttivat sydänpotilaat eivät välty uusilta oireilta yhtään sen todennäköisemmin kuin lumevalmisteita syövät. Omega-rasvat eivät vähennä myöskään sydäninfarkteja, aivohalvauksia, sydämen vajaatoimintaa, sydänperäisiä äkkikuolemia eikä muutakaan kuolleisuutta.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset viittaavatkin vahvasti siihen, ettei omega-3-rasvahapoilla ole sijaa sydän- ja verisuonitauteja sairastavien hoidossa. Ne saattavat silti auttaa muita ihmisryhmiä ja muihin vaivoihin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;Doi:10.1001/archinternmed.2012.262)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/archinternmed.2012.262

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje