Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psykoosilääkkeet lisäävät iäkkäiden sydänkohtausriskiä

Psykoosilääkkeet lisäävät iäkkäiden sydänkohtausriskiä

Psykoosilääkitys voi suurentaa vanhuksen vaaraa sairastua sydänkohtaukseen, tuore tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella riskit kuitenkin rajoittuvat lääkityksen alkuvaiheisiin ja heikkenevät ensimmäisten kuukausien kuluttua.

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistut havainnot vahvistavat näkemystä psykoosilääkityksiin liittyvistä riskeistä iäkkäillä. Hiljattain suomalaistutkijat osoittivat psykoosilääkkeitä käyttävien myös kuolevan sydänkohtauksiin ja muihin sydänoireisiin tavallista herkemmin.

Tutkimuksen havainnot perustuvat vuosina 2000–2009 kerättyyn aineistoon, joka koostuu 37 000 dementiaa sairastavan vanhuksen terveys- ja lääketiedoista. Kaikkia osallistujia lääkittiin myös dementian hoitoon käytettävillä koliiniesteraasin estäjillä.

Tutkijat arvioivat sydänkohtauksen riskin olevan suurentunut psykoosilääkityksen aloittamista seuraavien 30 päivän ajan, mutta vähitellen heikkenevän sen jälkeen. Kaikkiaan noin kolmannes osallistujista aloitti psykoosilääkityksen seurannan aikana, ja heistä 1,3 prosenttia sairastui sydänkohtaukseen.

Lääkityksiin nyt liitetty riski ei ole käytännössä kovin suuri, mutta silti riittävä, jotta lääkäreiden tulisi huomioida se harkitessaan iäkkäiden potilaiden psykoosilääkityksiä. Lääkityksiä tulisi myös välttää aina, kun se suinkin on mahdollista. Psykoosilääkkeet on aiemmin yhdistetty myös iäkkäiden potilaiden aivohalvauksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;DOI:10.1001/archinternmed.2012.28)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2012.28

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje