Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Appelsiinimehu on hyväksi verisuonille

Appelsiinimehu on hyväksi verisuonille

Päivittäinen appelsiinimehun juominen saattaa parantaa verisuonten toimintaa ja vähentää tulehdusta, tuore italialaistutkimus vihjaa. Tutkimuksessa tämä havaittiin aikuisilla, joilla oli sydänsairauksien riskitekijöitä, joten appelsiinimehu näyttäisi auttavan etenkin riskiryhmäläisiä.

Havainnot perustuvat kokeeseen, jossa yhdeksäntoista sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevaa ja kaksitoista tervettä aikuista joi viisi desilitraa veriappelsiinimehua tai lumejuomaa päivittäin viikon ajan. Kolmen päivän tauon jälkeen ryhmät vaihtoivat juomia ja koe jatkui toisen viikon.

Verisuonten sisäpintojen eli endoteelin toiminta parani huomattavasti mehujakson aikana, minkä lisäksi tulehdustiloihin viittaavien CRP-, IL-6- ja TNF-alfa-merkkiaineiden pitoisuudet pienenivät. Sydämen ja verisuonten toimintaa säätelevän typpioksidin pitoisuuteen appelsiinimehu ei vaikuttanut.

Hedelmien on pitkään tiedetty pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä muun muassa laskemalla verenpainetta. Tässä valossa italialaisten tulokset ovat uskottavia, vaikka perustuvatkin pienen aineiston lyhyeen seurantaan.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;DOI:10.3945/ajcn.111.031088)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/04/03/ajcn.111.031088.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje