Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vastustuskykyinen malaria leviää Aasiassa

Vastustuskykyinen malaria leviää Aasiassa

Tärkeälle artemisiini-lääkkeelle vastustuskykyinen malaria on alkanut levitä Aasiassa. Vastustuskykyistä kantaa tavattiin pitkään vain Kamputseassa, mutta nyt se on levinnyt Thaimaan ja Myanmarin puolelle, Lancet-lehdessä julkaistu selvitys osoittaa.

Malarianvastainen kamppailu nojaa vahvasti artemisiiniin, joka annettuna yhdessä muiden lääkkeiden kanssa on elintärkeä malarian hoidossa. Seuraukset voivat siis olla vakavat, jos artemisiinille vastuskykyinen kanta leviää. Uusia malarialääkkeitä ei ole tiedossa vielä vuosiin, tutkijat kirjoittavat.

Artemisiinille vastuskykyinen malaria havaittiin Kamputseassa vuonna 2006, mistä lähtien kantaa on yritetty estää leviämästä. Paras keino tähän olisi P. Falciparum -malarian hävittäminen Kamputsean länsiosista, mikä voi nyt jäädä haaveeksi kannan päästyä leviämään laajemmalle. Rajoitustoimet pitääkin ulottaa nyt suuremmalle alueelle, mikä tekee tehtävästä vaikeamman.

Malariaan sairastuu vuosittain noin 500 miljoonaa ihmistä. Heistä 1,5–2,5 miljoonaa menehtyy tartuntaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60484-x)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960484-X/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje