Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika lihansyönti lyhentää elämää

Liika lihansyönti lyhentää elämää

Lihapainotteinen ruokavalio voi tutkimusten mukaan altistaa diabetekselle, sydäntaudeille ja aivohalvauksille. Tuoreen tutkimuksen mukaan paljon punaista lihaa nauttivat saattavat myös kuolla nuorempina kuin vähänlaisesti lihaa syövät.

Archives of Internal Medicine -lehden julkaisemat tulokset perustuvat kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat 38 000 miehen ja 84 000 naisen seurantatiedoista. Osallistujia seurattiin 28 vuoden ajan, ja tuona aikana ruokavaliota ja terveyttä kyseltiin neljän vuoden välein.

Tulokset osoittivat kuolleisuuden kasvavan sitä mukaa mitä enemmän osallistujat söivät punaista lihaa ja etenkin prosessoituja lihatuotteita kuten makkaroita. Tutkijat laskivat, että seurannan aikana 8–9 kuolemaa sadasta olisi lykkääntynyt, jos kaikki osallistujat olisivat syöneet korkeintaan 40 grammaa punaista lihaa päivässä. Myös punaisen lihan korvaaminen kalalla, kanalla, palkokasveilla, vähärasvaisilla maitotuotteilla tai muilla proteiininlähteillä olisi vähentänyt kuolemia, tutkijat arvioivat.

Runsas lihansyönti liittyi sydän- ja verisuonitaudeista, syövästä sekä muista syistä johtuviin kuolemiin. Tutkimus ei kuitenkaan paljasta mistä yhteydet johtuvat. Mahdollisia selityksiä ovat kovat eläinrasvat sekä suola ja nitraatit, joita on etenkin lihavalmisteissa. Myös lihasta saatava hemirauta, joka on yhdistetty mm. sydäninfarktien riskiin, voi selittää nyt saatuja tuloksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;172:555–563)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/172/7/555

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje