Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kohtuukäyttö saattaa auttaa sydänkohtauksen jälkeen

Kohtuukäyttö saattaa auttaa sydänkohtauksen jälkeen

Maltillisesti alkoholia nauttivat voivat säästyä sydänsairauksilta muita todennäköisemmin, mutta myös elää pitempään sydänkohtaukseen sairastuttuaan, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa kohtuullisena pidettiin kahta alkoholiannosta päivässä.

Kaksi lasillista päivässä juovat miehet kuolivat sydänsairauksiin noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin ja mihin tahansa kuolemansyyhyn noin 14 prosenttia epätodennäköisemmin kuin täysin raittiit miehet. Tämä havaittiin sydänkohtausta seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana. Humalajuominen ja suurkulutus olivat yksiselitteisesti haitaksi.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että pieniä kerta-annoksia säännöllisesti nauttivat saattavat pärjätä täysin raittiita paremmin sydänkohtauksen jälkeen. Etenkin tämä näyttäisi koskevan miehiä, jotka ovat noudattaneet kohtuutta jo ennen sairastumistaan. Näin ollen lääkäreiden ei välttämättä kannata puuttua sydänpotilaidensa alkoholinkäyttöön, jos se pysyy kohtuullisena. Alan asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että alkoholia ei silti tule suositella lääkkeeksi sepelvaltimotaudin ehkäisyyn tai hoitoon.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä, ja se perustui yli 50 000 yhdysvaltalaismiehen aineistoon. Miehet olivat sairastuneet ensimmäiseen sydänkohtaukseensa vuosina 1986–2006, minkä jälkeen heitä seurattiin pisimmillään kahdenkymmenen vuoden ajan. Seurannan aikana kuoli 500 miestä. Miesten alkoholinkäyttöä kyseltiin neljän vuoden ja muita elintapoja ja terveystietoja kahden vuoden välein.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012;doi:10.1093/eurheartj/ehs047)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2012/03/24/eurheartj.ehs047.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje