Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lämmin sää saattaa heikentää MS-potilaan muistia

Lämmin sää saattaa heikentää MS-potilaan muistia

MS-tautia sairastavat saattavat kokea muistinsa ja muiden mielentoimintojensa heikentyvän lämpiminä päivinä. Myös MS-tautiin kuuluvien aivomuutosten on osoitettu reagoivan lämpöön.

Tiedot ilmenevät Neurology-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, johon värvättiin 40 MS-potilasta ja 40 tervettä verrokkia eri vuodenaikoina. Osallistujien muistia ja tiedon prosessoinnin nopeutta testattiin tutkimuksen alussa ja MS-potilaiden myös puoli vuotta myöhemmin.

Tulokset osoittivat verrokkien testitulosten pysyvän tasaisina riippumatta mittauspäivän säästä, mutta MS-potilaiden tulokset olivat heikompia lämpiminä päivinä. Myös puoli vuotta myöhemmin tehdyt seurantamittaukset vahvistivat tämän.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Sairaudessa keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Oireet vaihtelevat sen mukaan, mihin kohtaan hermostoa kudosmuutoksia kehittyy. Sairauden syytä ei tunneta, mutta ainakin lapsuuden virusinfektioita on epäilty syyllisiksi. Myös perimällä on osansa.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;78:964–968)
http://www.neurology.org/content/78/13/964.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje