Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika istuminen on terveysriski

Liika istuminen on terveysriski

Päivästään suuren osan istuvat voivat australialaistutkijoiden mukaan kuolla muita nuorempina, vaikka harrastaisivat liikuntaa. Riskit seuraavat todennäköisesti aineenvaihdunnallisista sekä sydämen ja verisuonten toimintaan liittyvistä haitoista.

Australialaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne muun muassa viittaavat fyysisen aktiivisuuden ja passiivisuuden terveysvaikutusten välittyvän eri reittejä. Lisäksi ne kannustavat paitsi liikkumaan riittävästi myös välttämään liiallista istumista.

Tutkijat saivat tuloksensa seuraamalla yli 220 000 miestä ja naista kolmen vuoden ajan. Nuorimmat osallistujat olivat 45-vuotiaita ja vanhimmat yli 75-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Seurannan aikana 5 400 osallistujaa kuoli.

Kun tutkijat selvittivät miten paljon osallistujat istuivat päivittäin, he havaitsivat kuolleisuuden suuremmaksi henkilöillä, jotka istuivat vähintään kahdeksan tuntia ja etenkin yli yksitoista tuntia päivittäin. Liiallinen istuminen selitti kaikkiaan noin seitsemän kuolemaa sadasta, tutkijat laskivat.

Istumiseen liitetyt riskit onnistui välttämään istumalla vähemmän kuin kahdeksan tuntia päivässä ja samalla harrastamalla liikuntaa 150 minuuttia viikossa, tutkijat kirjoittavat. Ylipaino, ikä, sukupuoli, elämätavat tai koulutus eivät selittäneet tuloksia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;172:494-500)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/172/6/494

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje