Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus voi heikentää sydänpotilaan muistia

Masennus voi heikentää sydänpotilaan muistia

Pitkään jatkuva masennus saattaa kanadalaistutkijoiden mukaan kiihdyttää sydänpotilaiden muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemistä. Havainto on mielenkiintoinen, sillä masennus on yleistä iäkkäillä sydänpotilailla.

Tutkimukseen osallistui 350 yli 60-vuotiasta sydäntutkimuksiin ohjattua miestä ja naista, joille myöhemmin tehtiin sydämen ohitusleikkaus, pallolaajennus tai muu hoito.

Kun osallistujia seurattiin 2,5 vuoden ajan, muisti, tarkkaavaisuus ja monet muut ajatustoiminnot heikkenivät selvästi enemmän potilailla, jotka olivat poteneet masennusta puoli vuotta tai pitempään. Ero havaittiin verrattuna masennukselta täysin säästyneisiin, mutta myös potilaisiin, joiden masennus oli jäänyt lyhytaikaiseksi.

Yhteys vaikutti erityisen vahvalta potilailla, jotka olivat perimältään alttiita Alzheimerin taudille, mutta tämä havainto pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2012;69:244–255)
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/69/3/244

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje