Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipainoisten jälkeläiset lihavia aikuisenakin

Ylipainoisten jälkeläiset lihavia aikuisenakin

Ylipainoisten äitien lapset ovat muita todennäköisemmin ylipainoisia aikuisena, israelilaistutkimus vahvistaa, mutta lisäksi heillä on runsaasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä kuten kolesteroliongelmia tai korkea verenpaine.

Israelilaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka äidin lihavuuden tiedetään usein periytyvän, tätä ennen yhteys on havaittu lähinnä lapsuudessa ja nuoruusiässä. Mahdollisesti yhteys selittyy kohdunaikaisilla seikoilla, mutta varmuutta tästä ei ole.

Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla 1 400 israelilaislasta syntymästä 32-vuotiaaksi. Seuranta osoitti, että äidin ylipainoisuus ennen raskautta sekä runsas painonnousu raskauden aikana kummatkin lisäsivät jälkeläisen ylipainoisuutta. Painoindeksin lisäksi tämä näkyi suurempana vyötärönympäryksenä.

Erot olivat merkittäviä, kun äidin painoindeksi oli yli 26 ennen raskautta tai painonnousu raskauden aikana yli 14 kiloa. Vertailukohtana olivat äidit, joiden painoindeksi oli alle 21 ja painonnousu jäi yhdeksään kiloon. Tällöin äidin ylipaino ja painonnousu liittyivät myös jälkeläisten korkeaan verenpaineeseen, insuliinin sekä haitallisten triglyseridi-rasvojen runsauteen ja hyvän HDL-kolesterolin vähyyteen.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että nykypäivänä yhteys on vielä voimakkaampi, sillä 30 vuotta sitten äidit olivat keskimäärin huomattavasti hoikempia kuin nykyään. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:1381–1389)
http://circ.ahajournals.org/content/125/11/1381.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje