Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aamiaisen sivuuttaminen voi lisätä diabetesriskiä

Aamiaisen sivuuttaminen voi lisätä diabetesriskiä

Aamupalan väliin jättävät saattavat sairastua muita herkemmin aikuistyypin diabetekseen, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Tulos on mielenkiintoinen, sillä se havaitaan riippumatta henkilön painosta tai ruokavaliosta, tutkijat kirjoittavat American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Tutkimuksessa aamiaisen säännöllisesti väliin jättävät sairastuivat 16-vuotisen seurannan aikana aikuistyypin diabetekseen noin viidenneksen todennäköisemmin kuin aamiaisia nauttivat.

Aamiaisen lisäksi myös päivän aikana syötyjen aterioiden määrä liittyi diabetesriskiin, tutkijat havaitsivat. Kolmesti päivässä aterioivien sairastumisriski oli noin neljänneksen pienempi kuin 1–2 kertaa syövien. Myös aterioiden välissä syödyt välipalat liittyivät suurempaan sairastumisriskiin, mutta tämä yhteys selittyi ylipainoisuudella.

Aiemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on mm. huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa ja välttyvän muita todennäköisemmin vyötärölihavuudelta. Mahdollisesti nämä selittävät myös yhdysvaltalaisten tuloksia.

Tutkimus perustui 29 000 yhdysvaltalaismiehen terveystietoihin. Kuudentoista seurantavuoden aikana 1 900 miestä sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;doi:10.3945/ajcn.111.028209)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/03/27/ajcn.111.028209.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje