Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Malaria vaarallisin iäkkäille turisteille

Malaria vaarallisin iäkkäille turisteille

Yli 65-vuotiaat turistit kuolevat malariatartuntaan paljon todennäköisemmin kuin nuoret aikuiset, tuore brittitutkimus osoittaa. Briteissä malariakuolleisuus kohoaa etenkin joulukuussa, jolloin ihmiset palaavat talvilomiltaan ja malarian oireita on vaikea erottaa flunssakuumeista.

25 000 potilasta ja 20 vuotta kattava aineisto osoitti, että viisi sadasta yli 65-vuotiaasta turistista menehtyi Falciparum-malariatartuntaansa, mikä oli noin kymmenen kertaa enemmän kuin 18–35-vuotiaista. Kun turisteja tarkasteltiin yhtenä ryhmänä, heistä noin kolme sadasta menehtyi, kun afrikkalaisperäisistä matkaajista menehtyi vain kolme tuhannesta.

Verrattuna afrikkalaisperäiseen väestöön, joka vierailee kotimaassaan, turistit menehtyvät niin ikään noin kymmenen kertaa todennäköisemmin, vaikka saavat tartunnan harvemmin. Malaria-alueilta kotoisin olevat ovat mahdollisesti altistuneet sairaudelle jo nuorena, minkä lisäksi he saattavat tunnistaa oireet herkemmin, tutkijat selittävät eroa.

Tulosten perusteella iäkkäiden matkaajien kannattaisi kiinnittää erityistä huomiota matkatessaan maihin, joissa esiintyy malariaa, ja ottaa malarialääkitys ennen matkaa. Heidän kannattaa myös hakeutua lääkäriin, jos sairastuvat kuumeeseen matkallaan tai kotiin palattuaan.

Suomessa todetaan vuosittain noin 20–40 malariatapausta. Maailmanlaajuisesti tartunnan saa vuosittain noin 500 miljoonaa ihmistä, joista 1,5–2,5 miljoonaa menehtyy.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e2116)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e2116

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje