Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eturauhassyövän seulominen säästää henkiä, muttei kovin hyvin

Eturauhassyövän seulominen säästää henkiä, muttei kovin hyvin

Eturauhassyöpien seulominen PSA-testillä auttaa ehkäisemään syöpäkuolemia, mutta vaikutus ei ole käytännössä kovin suuri. Tuoreen tutkimuksen perusteella estääkseen yhden eturauhassyövästä johtuvan kuoleman testeihin pitää kutsua yli tuhat miestä ja heiltä pitäisi löytää lähes neljäkymmentä syöpää.

PSA-testit ovat kiisteltyjä, koska niillä syöpiä havaitaan myös miehillä, joiden kasvain ei koskaan olisi oireillut eikä siksi olisi vaatinut hoitoja. Monet saavatkin siksi vain hoitojen haitat eikä hyötyjä. Tällä hetkellä ei pystytä ennustamaan keiden eturauhassyöpä tulee etenemään ja keitä ei kannata hoitaa.

Nyt julkaistu tutkimus on aikaisemman, yhdeksän vuotta kestäneen tutkimuksen jatkotutkimus, jossa seuranta-aikaa on kertynyt kaksi vuotta pitempään. Verrattuna varhaisempaan tutkimukseen seulontojen hyödyt näyttäisivät pitemmässä seurannassa jonkin verran suuremmilta. Vieläkään PSA-seulonnat eivät silti auttaneet yli 70-vuotiaita, vaan mahdolliset hyödyt näyttäisivät rajautuvan 55–69-vuotiaille.

Tutkimukseen osallistui yli 180 000 miestä kahdeksasta Euroopan maasta. Miehet olivat 50–74-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;366:981–990)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1113135

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje