Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kala ei ehkäise diabetesta

Kala ei ehkäise diabetesta

Kalaa syömällä voi pienentää sydäntautien vaaraa, mutta aikuistyypin diabetekselta se ei auta välttymään, kaksi laajaa selvitystä osoittaa. Havainto on mielenkiintoinen, sillä jotkin tutkimukset ovat viitanneet kalan ja kalaöljyjen diabetesvaikutuksiin.

Tutkimuksissa yhdistettiin aikaisempien tutkimusten aineistoja tarkoituksena muodostaa kokonaiskuva kalan mahdollisista vaikutuksista aikuistyypin diabetekseen. Yhteensä tutkimuksia oli kaksikymmentäviisi ja niihin oli osallistunut lähes miljoona ihmistä eri puolilta maapalloa.

Kummassakaan tutkimuksessa runsas kalan syöminen ei ehkäissyt aikuistyypin diabeteksen kehittymistä, mutta joitain yhteyksiä ilmeni, kun tutkimukset jaoteltiin alkuperämaan mukaan. Tällöin runsas kalansyönti liittyi hienoiseen diabetesriskin pienentymiseen Aasiassa tehdyissä tutkimuksissa, mutta ei eurooppalaisissa. Yhdysvalloissa havaittiin jopa pieni riskin kasvu.

Tutkijat arvelevat tulosten kuvastavan erilaisia kalanvalmistustapoja ja myös ruokakulttuurien eroja laajemminkin. Aasiassa kalaa syödään paljon, ja usein se höyrytetään, keitetään tai syödään raakana, kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa suositaan paistamista. Myös eri kalalajit sekä kaloihin kertyvät haitalliset ympäristömyrkyt voivat selittää tuloksia. Näiden tulosten pohjalta asiaa ei voi kuitenkaan varmistaa.

Tutkimukset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;35:930–938)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/4/930.abstract
(Diabetes Care 2012;35:918–929)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/4/918.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje