Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pienhiukkaset lisäävät aivoinfarkteja luultua herkemmin

Pienhiukkaset lisäävät aivoinfarkteja luultua herkemmin

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan hengitysilman PM2,5-pienhiukkaset saattavat lisätä aivoinfarktien riskiä jo pitoisuuksina, joita pidetään nykyisin suhteellisen turvallisina. Suomessa pienhiukkaspäästöt tulevat lähinnä energian- ja lämmöntuotannosta, kotitalouksien pienpoltosta ja liikenteestä.

Tutkijoiden Bostonissa tekemä tutkimus viittaa siihen, että PM2,5-pitoisuuksien nouseminen vuorokaudeksi tasolle 15–40 µg/m3 lisää aivoinfarkteista johtuvia sairaalakäyntejä noin 30 prosenttia. Sairastumisriski oli suurimmillaan 12–14 tuntia altistumisesta. Vertailuajankohtana olivat päivät, jolloin pitoisuus jäi alle 15 µg/m3:n.

Varmistuessaan yhdysvaltalaisten havainto on merkittävä, sillä WHO:n ohjearvo turvalliseksi vuorokausipitoisuudeksi on 25 µg/m3, mikä näiden tulosten valossa saattaa siis olla liian korkea. Tulokset pitää kuitenkin vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Tätä ennen PM2,5-päästöt on yhdistetty moniin sydän- ja verisuonitautioireisiin sekä hengityssairauksiin, mutta aivoinfarkteja koskevia tutkimuksia on tehty vähemmän. Todennäköisesti yhteys selittyy verenpaineen kohoamisella sekä muilla veren virtaukseen liittyvillä verisuoni- ja sydänvaikutuksilla, joita pienhiukkasaltistukseen liittyy.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;172:229–234)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/172/3/229

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje