Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yksin asuvilla on enemmän masennusta

Yksin asuvilla on enemmän masennusta

Yksin asuvat suomalaiset sairastavat masennusta ja käyttävät masennuslääkkeitä lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muu väestö, tuore tutkimus osoittaa. Taustalla on usein sosiaalisia ja taloudellisia vaikeuksia, tutkijat kirjoittavat. Tutkimus on ensimmäisiä selvityksiä yksinasumisen yhteyksistä työikäisen väestön mielenterveyteen.

Työterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat selvittivät asiaa Terveys 2000 -tutkimuksen aineistoista, jotka koostuvat 1 700 miehen ja 1 800 naisen terveystiedoista. Seitsenvuotisen seurannan alkaessa osallistujat olivat keskimäärin 44-vuotiaita.

Tutkimus paljasti, että yksin asuvat käyttivät seurannan aikana masennuslääkkeitä lähes kaksi kertaa enemmän kuin muut. Masennus oli yhtä yleistä miehillä ja naisilla, mutta siihen liittyvät seikat vaihtelivat. Yksin asuvien miesten masennus liittyi usein sosiaalisen elämän vaikeuksiin, työilmapiiriin ja sosiaalisen tuen puutteeseen. Naisilla suurempi vaikutus oli taloudellisilla vaikeuksilla ja mm. asuinoloilla.

Sosiaaliset ja taloudelliset seikat selittivät vain noin puolet masennuksen ja yksin asumisen yhteydestä, joten masennusriski ei liity vain niihin. Miesten kovaa alkoholinkäyttöä lukuun ottamatta elintavatkaan eivät yhteyttä selittäneet. Näin ollen asiaa on vielä tutkittava lisää.

Tulokset julkaistiin BMC Public Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMC Public Health 2012)
http://www.biomedcentral.com/bmcpublichealth/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje