Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huimaus voi kertoa sydänriskeistä

Huimaus voi kertoa sydänriskeistä

Lievä huimaus, jonka voi kokea noustessaan nopeasti seisomaan sängystä tai tuolista, voi yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan viitata sydänvaivojen vaaraan. Huimauksen taustalla on pystyasennossa ilmenevä verenpaineen alhaisuus eli niin sanottu ortostaattinen hypotensio.

Ortostaattinen hypotensio on useimmille tuttu, satunnainen ilmiö, mutta joillain verenpaine laskee huomattavasti aina pystyasentoon noustessa. Tällaiset henkilöt saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan sydämen vajaatoimintaan, tulokset vihjaavat.

Niiden perustella ortostaattista hypotensiota potevat sairastuvat noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin muut. Laskelmassa huomioitiin mm. korkea verenpaine, joka on yleinen sydämen vajaatoiminnan riskitekijä.

Kaikkiaan noin yhdellätoista prosentilla sydämen vajaatoimintaan sairastuneista oli todettu ortostaattinen hypotensio tutkimuksen alussa, kun vajaatoiminnalta välttyneistä sitä poti vain neljä prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä ja siihen osallistuneita seurattiin keskimäärin 18 vuoden ajan. Ortostaattinen hypotensio todettiin mittaamalla verenpaine osallistujan ollessa makuulla ja noustua seisomaan. Jos ylösnousu laski systolista verenpainetta 20 mmHg tai diastolista 10 mmHg, henkilö täytti ortostaattisen hypotension kriteerit.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2012)
http://hyper.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje