Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psykoosilääkitys saattaa tehdä sydänkohtauksesta vaarallisemman

Psykoosilääkitys saattaa tehdä sydänkohtauksesta vaarallisemman

Psykoosilääkkeitä käyttävät voivat sairastua sydäntauteihin muuta väestöä herkemmin, mutta myös kuolla niihin todennäköisemmin, tuore suomalaistutkimus vihjaa. Tulosten perusteella kuolemanriski on erityisen suuri, jos henkilö käyttää myös masennuslääkkeitä.

Oulun yliopiston tutkijat tekivät havaintonsa vertaamalla akuuttiin sydänoireeseen kuolleita sydänkohtauksesta selvinneisiin samanikäisiin.

Vertailu osoitti psykoosilääkitykset selvästi yleisemmiksi potilailla, jotka olivat menehtyneet sydänoireisiinsa. Akuutin sydänperäisen kuoleman kohdanneista lähes 10 prosenttia oli käyttänyt psykoosilääkkeitä, kun verrokeista niitä käytti vain runsaat 2 prosenttia. Masennuslääkkeitä oli syönyt vajaat 9 prosenttia menehtyneistä ja vajaat 6 prosenttia verrokeista.

Kun analyysista suljettiin pois monia taustatekijöitä, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, psykoosilääkityksiin liittyi noin kolminkertainen riski kohdata sydänperäinen äkkikuolema. Riski oli kuitenkin huomattavasti suurempi – 18-kertainen verrokkeihin nähden – jos psykoosilääkityksen lisäksi henkilöä oli lääkitty myös masennuslääkkeillä. Erityisesti tämä koski fentiatsiini-psykoosilääkkeillä hoidettuja.

Tulosten perusteella on vaikea päätellä miten suuri riski psykoosilääkkeisiin käytännössä liittyy. Joka tapauksessa havainnot viittaavat siihen, että psykoosilääkkeillä hoidettavat saattavat kuolla herkemmin sydänkohtauksiin ja muihin akuutteihin sydänoireisiin.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä. Siinä hyödynnettiin 1 800 sydänoireeseen kuolleen ja 1 200 henkiin jääneen suomalaisen rekisteritietoja. Tutkittavat olivat keskimäärin 66-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012;33:745–751)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/33/6/745.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje