Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nivelreumaan voi liittyä myös aivohalvausten ja eteisvärinän riski

Nivelreumaan voi liittyä myös aivohalvausten ja eteisvärinän riski

Nivelreumaa potevat saattavat sairastua muita helpommin myös eteisvärinä-rytmihäiriöön sekä aivohalvauksiin. Havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka sydäninfarktit tiedetään yleisiksi nivelreumapotilailla, etenkään eteisvärinää ei aiemmin ole yhdistetty nivelreumaan.

Tiedot ilmenevät British Medical Journalissa julkaistusta rekisteritutkimuksesta, jossa seurattiin 4,2 miljoonaa yli 15-vuotiasta tanskalaista pisimmillään kolmentoista vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat terveitä, mutta seurannan aikana heistä 18 000:lla havaittiin nivelreuma. Eteisvärinään sairastui puolestaan 156 000 ja aivohalvaukseen 165 000.

Kun tutkijat vertasivat nivelreumapotilaita muihin, potilaista selvästi useammat sairastuivat eteisvärinään tai aivohalvaukseen. Tutkijat laskivat, että vuoden aikana tuhannesta nivelreumaa potevasta kahdeksan sairastuu eteisvärinään ja melkein yhtä moni aivohalvaukseen, mikä on noin kaksi eteisvärinää ja aivohalvausta enemmän kuin samanikäisillä miehillä ja naisilla yleensä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan riittävän luotettavina, jotta lääkäreiden tulisi seurata nivelreumapotilaidensa terveyttä myös eteisvärinän ja aivohalvausten kannalta. Todennäköisesti riskit johtuvat tulehduksesta, joka nivelreumaan liittyy.

Suomessa nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 1 700 aikuista. Työikäisiä nivelreumaa sairastavia on noin 35 000.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e1257)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1257

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje