Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivohalvausriski näkyy kromosomeissa

Aivohalvausriski näkyy kromosomeissa

Kromosomien päissä olevat telomeerit määrittävät solun iän, mutta voivat myös ennustaa kuinka todennäköisesti ihminen sairastuu aivohalvaukseen. Kiinalaistutkimuksen mukaan sairastumisriski on sitä suurempi mitä lyhyemmät telomeerit ovat.

Telomeerit lyhenevät aina solun jakautuessa ja määräävät siten solujen ikää. Kun telomeerien pituus pienenee kriittiseksi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan kuolee. Lyhentyminen aiheuttaa myös kromosomien epävakautta ja siksi altistaa sairauksille.

Kiinalaisten tutkimuksessa telomeerien pituuksia mitattiin 1 300 aivohalvauspotilaan ja yhtä monen terveen samanikäisen verrokin valkosoluista. Lisäksi 900 aivohalvauspotilasta seurattiin viiden vuoden ajan.

Mittaukset osoittivat aivohalvaukseen sairastuneiden telomeerit keskimäärin lyhyemmiksi kuin verrokeiden. Seurannan aikana potilaat, joiden telomeerit olivat lyhyitä, myös kuolivat muita todennäköisemmin.

Havainnot viittaavat siihen, että telomeerien lyhentymistä voisi käyttää ennustamaan ihmisen riskiä sairastua aivohalvaukseen. Toisaalta telomeereja lyhentävät monet elintavat ja sairaudet, jotka voivat myös edistää aivohalvausten kehittymistä, joten perinteiset riskitekijät kuten korkea verenpaine lienevät edelleen parempia ennusmerkkejä. Telomeerit ovat myös synnynnäisesti eri pituisia eri yksilöillä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2012;43:658–663)
http://stroke.ahajournals.org/content/43/3/658.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje