Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsen aivotärähdys voi haitata vielä vuoden päästä

Lapsen aivotärähdys voi haitata vielä vuoden päästä

Aivotärähdykset ovat lieviä aivovammoja, joihin ei kannattaisi suhtautua kevyesti. Tuoreen tutkimuksen perusteella ainakin lapsille tärähdyksestä voi seurata lieviä oireita, jotka näkyvät vielä vuoden kuluttua loukkaantumisesta.

Tulosten perusteella lievän aivovamman saaneilla olisi muita useammin lieviä kognitiivisia oireita, kuten unohtelua tai keskittymisvaikeuksia sekä pääkipuja ja muita fyysisempiä oireita.

Fyysiset oireet menevät ohi vähitellen, mutta kognitiiviset vaikutukset näkyivät vielä vuoden kuluttua aivovammasta, tutkijat havaitsivat. Erityisesti oireilivat lapset, joiden lievä aivovamma oli johtanut tajuttomuuteen tai aivokuvauksissa nähtäviin muutoksiin. Oireet myös vaikuttivat lasten elämänlaatuun sekä osalla koulunkäyntiin.

Tutkimukseen osallistui 186 lievän aivovamman saanutta 5–15-vuotiasta lasta sekä 99 verrokkia, jotka olivat murtaneet kätensä tai jalkansa, mutta eivät loukanneet päätään. Tulokset julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2012;doi:10.1001/archpediatrics.2011.1082)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/short/archpediatrics.2011.1082

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje