Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Muistiongelmat lisääntyvät sairaalahoidon jälkeen

Muistiongelmat lisääntyvät sairaalahoidon jälkeen

Sairaalaan joutuminen saattaa kiihdyttää yli 65-vuotiaiden muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymistä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulos on mielenkiintoinen, sillä hiljattain toinen tutkijaryhmä havaitsi iäkkäiden sairaalapotilaiden muistin heikentyvän tilapäisesti hoidon aikana. Ilmeisesti osalla potilaista vaikutus voi kuitenkin jäädä pysyväksi.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui 1 900 yli 65-vuotiasta chicagolaista, joista 1 300 joutui sairaalahoitoon 12-vuotisen tutkimuksen aikana. Osallistujien muistia ja muita mielentoimintoja tutkittiin kolmen vuoden välein.

Ihmisen muisti ja ajattelukyky heikentyvät tavallisesti iän myötä, mutta yhdysvaltalaisten tutkimuksessa heikentyminen oli noin kaksi kertaa nopeampaa sairaalahoidon jälkeen. Tämä havaittiin verrattuna ennen hoitoa tehtyihin mittauksiin sekä verrattuna osallistujiin, jotka eivät tarvinneet sairaalahoitoa tutkimuksen aikana.

Muutokset olivat selvimmät pitkäkestoisessa muistissa sekä tarkkaavaisuudessa eivätkä selittyneet osallistujien iällä, sairauksilla eikä sairaalahoidon kestolla.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje