Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin vähentyminen esti lähes miljoona kuolemaa Yhdysvalloissa

Tupakoinnin vähentyminen esti lähes miljoona kuolemaa Yhdysvalloissa

Tupakoinnin rajoittaminen ja vähentyminen on 1970-luvun jälkeen säästänyt arviolta 800 000 yhdysvaltalaista keuhkosyöpäkuolemalta. Jos tupakointi olisi loppunut tyystin 1960-luvulla, jolloin sen vaarallisuus oli jo selvää, yli kaksi miljoonaa yhdysvaltalaista olisi välttynyt keuhkosyöpäkuolemalta.

Tiedot perustuvat matemaattiseen mallinnukseen, jossa ensimmäistä kertaa on pystytty arvioimaan tupakointikehityksen vaikutuksia keuhkosyöpäkuolleisuuteen. Mallinnuksilla tutkijat selvittivät miten historiallinen kehitys ja tupakoinnin rajoittaminen on vaikuttanut, miten olisi käynyt, jos tupakointia ei olisi rajoitettu lainkaan ja miten tupakoinnin loppuminen olisi näkynyt.

Mallinnukset osoittivat, että ilman tupakkalakeja ja -rajoituksia keuhkosyöpään olisi vuosina 1975–2000 kuollut noin 550 000 useampi mies ja 250 000 useampi nainen. Jos kaikki tupakoivat olisivat puolestaan lopettaneet vuonna 1965 eikä yksikään yhdysvaltalainen enää olisi aloittanut tupakointia, 1,6 miljoonaa miestä ja 890 000 naista olisi säästynyt keuhkosyöpäkuolemalta.

Yhdysvaltalaisten luvut ovat vain arvioita, mutta ne kuvaavat hyvin miten haitallista tupakointi on. Haitat ovat vielä huomattavasti suuremmat, kun laskuihin otetaan keuhkoahtaumatauti, muut hengityssairaudet sekä sydän- ja verisuonitaudit, joita tupakointi aiheuttaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer 2012)
http://jnci.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje