Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduksen osuus sydäntaudeissa vahvistui

Tulehduksen osuus sydäntaudeissa vahvistui

Lancet-lehdessä on julkaistu kaksi tutkimusta, jotka ensimmäistä kertaa osoittavat mitkä tulehdusproteiinit vaikuttavat sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Pitkäkestoisen tulehdustilan on jo kauan tiedetty osallistuvan sydän- ja verisuonitautien syntyyn, mutta monista tutkimuksista huolimatta vaikutusta ei ole pitävästi liitetty mihinkään tiettyyn tulehdusaineeseen.

Nyt raportoidut tulokset paikallistavat vaikutuksen tulehdusta välittävään interleukiini 6-reseptoriin (IL6R). Näin ollen lääkkeet, jotka kajoavat kyseiseen reseptoriin, voisivat ehkäistä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä, tutkijat kirjoittavat. Tällaisia tulehduslääkkeitä käytetään nykyisellään nivelreuman hoidossa.

Eri menetelmin tutkimukset osoittivat IL6R:n toimintaan vaikuttavien geenimuotojen vaikuttavan myös henkilön riskiin sairastua sepelvaltimotautiin riippumatta sydän- ja verisuonitautien perinteisistä riskitekijöistä kuten ylipainosta, tupakoinnista tai korkeasta verenpaineesta. Sepelvaltimotaudin riski pieneni noin 3–5 % jokaista tällaista geenimuotoa eli alleelia kohden. Lisäksi kyseisten geenimuotojen kantajilla oli veressään vähemmän CRP-proteiinia sekä fibrinogeenejä, jotka liittyvät sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia ja viittaavat IL6-reseptorin ja sydän- ja verisuonitautien yhteyden olevan syy-seurauksellinen. Jos tämä varmistuu lisätutkimuksissa, voi mekanismin avulla mahdollisesti ehkäistä sydänsairauksien kehittymistä. Tähän tähtääviä lääketutkimuksia on jo meneillään.

Tutkimuksissa hyödynnettiin yhteensä yli 300 000 ihmisen geeni- ja terveystietoja, jotka oli kerätty yhteensä 120 eri tutkimuksessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61931-4)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61931-4/abstract

Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60110-x)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60110-x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje