Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Seleenilisät ehkä haitallisia jos seleeniä saa jo tarpeeksi

Tutkimus: Seleenilisät ehkä haitallisia jos seleeniä saa jo tarpeeksi

Seleeniä sisältävät ravinnevalmisteet ovat paikallaan, kun seleenin saanti jää muuten liian vähäiseksi. Jos seleeniä saa kuitenkin riittävästi, ravinnelisät saattavat nostaa aikuistyypin diabeteksen riskiä, brittitutkijat kirjoittavat. Näin ollen seleenilisiä ei kannata syödä vain varmuuden vuoksi.

Britit perustavat näkemyksensä laajaan tutkimuskatsaukseen, jossa tarkasteltiin vuosina 1990–2011 tehtyjä seleenitutkimuksia. Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Analyysin perusteella hyötyjen ja mahdollisten haittojen raja kulkee 122 mikrogrammassa per litra. Jos seleeniä on veressä sitä vähemmän, seleenilisät voivat olla hyväksi. Jos seleenipitoisuus kuitenkin on jo valmiiksi tuota suurempi, lisien syöminen saattaa ajan myötä suurentaa aikuistyypin diabeteksen riskiä. Tämän vuoksi seleenilisiä ei ole hyvä syödä pitempiä aikoja, jos ei ole varma seleenin saannistaan.

Seleeni on elimistölle välttämätön alkuaine, joka mm. suojelee soluja hapettumisen vaurioilta. Se on tarpeen ihmisen terveydelle, mutta myrkyllinen liian suurina pitoisuuksina. Suomalaiset saavat yleensä sopivasti seleeniä ravinnostaan. Luonnostaan sitä on varsinkin täysjyväviljassa, lihassa ja kalassa.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61452-9)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61452-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje