Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tiukat tupakkalait voivat vähentää myös ennenaikaisia synnytyksiä

Tiukat tupakkalait voivat vähentää myös ennenaikaisia synnytyksiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan ennenaikaiset synnytykset ovat vähentyneet selvästi Skotlannissa sen jälkeen, kun maassa kiellettiin tupakointi julkisilla paikoilla. Samaan aikaan myös raskaudenaikainen tupakointi väheni.

Vuonna 2006 voimaan tulleen tupakkalain vaikutuksia selvittääkseen tutkijat keräsivät tietoja vuosien 1996 ja 2006 välillä syntyneistä lapsista, joita kaikkiaan oli yli 700 000.

Tulokset osoittivat raskaudenaikaisen tupakoinnin vähentyneen selvästi tupakkalain voimaantulon jälkeen. Ennen lakia runsaat 25 prosenttia äideistä kertoi tupakoineensa raskauden aikana, mutta lain myötä heidän osuutensa tippui vajaaseen 19 prosenttiin.

Tupakointiin ja passiiviseen tupakointiin liitetyt haitat aloittivat vähentymisen jo muutamaa kuukautta ennen lain voimaantuloa, mikä tutkijoiden mukaan kertoo ennakoivasta käytöksestä. Ennenaikaiset synnytykset vähentyivät kaikkiaan noin 10 prosenttia, raskauden kestoon nähden pienikokoisena syntyneiden määrä tippui lähes 5 prosenttia ja erittäin pienikokoisena syntyneiden määrä 8 prosenttia.

Vaikutukset näkyivät yhtä lailla tupakoivilla kuin savuttomilla äideillä, mikä tutkijoiden mielestä kertoo passiivisen tupakoinnin ja sen haittojen vähentymisestä. On silti epäselvää miten suuri vaikutus juuri tupakkalailla oli, sillä hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vähentää äitien tupakointia ja ennenaikaisia synnytyksiä.

Passiivinen tupakointi ja etenkin äidin tupakointi tiedetään ennenaikaisuuden ja monien muiden vauvan terveyteen vaikuttavien seikkojen riskitekijöiksi, joten tulokset ovat tältä osin uskottavia.

Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS Medicine 2012;9:e1001175)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001175#abstract1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje