Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä sokerijuomien haitoista

Lisää näyttöä sokerijuomien haitoista

Sokeroidut limut ja mehut voivat päivittäin nautittuna suurentaa riskiä sairastua sydäntauteihin. Liika sokeri, joka juomissa on yleensä sakkaroosia, voi myös suurentaa haitallisten rasvahappojen pitoisuuksia.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 43 000 miehen terveystietoja. Miehet olivat 40–75-vuotiaita ja heidän ruokavaliotaan ja muita terveysseikkoja selvitettiin kahden vuoden välein yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Päivittäin noin kolme desilitraa sokerijuomia nauttivat sairastuivat sydäntauteihin noin viidenneksen todennäköisemmin kuin miehet, jotka eivät juoneet niitä lainkaan.

Suurjuomareiden veressä oli lisäksi niukemmin hyvää HDL-kolesterolia ja runsaammin haitallisia triglyseridejä ja tulehdustiloihin viittaavaa CRP-proteiinia. Keinotekoisesti makeutetut juomat eivät vaikuttaneet samoin.

Tutkijat huomioivat analyysissään tupakoinnin, ylipainon, alkoholinkäytön, fyysisen aktiivisuuden ja muita riskitekijöitä, jotka voisivat vaikuttaa tuloksiin, mutta ne eivät selittäneet sokerijuomiin liitettyjä riskejä. Sokerijuomien haitoista on saatu viitteitä myös aiemmin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012)
http://circ.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje