Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Appelsiini saattaa auttaa aivohalvausten ehkäisyssä

Appelsiini saattaa auttaa aivohalvausten ehkäisyssä

Brittitutkijoiden mukaan aivohalvaukset saattavat olla harvinaisempia naisilla, jotka syövät usein appelsiineja, greippejä ja muita sitrushedelmiä. Vaikutus liittynee terveellisiin flavanoneihin, joita sitrushedelmissä on runsaasti.

Tutkimuksessa selvitettiin ruokavalion flavonoidien monien eri alaluokkien yhteyttä aivohalvauksiin, mutta flavanonit olivat ainoat, joihin sellainen liittyi. Runsaasti flavanoneja – lähinnä appelsiineista ja greipistä – saavat välttyivät aivoverenvuodolta noin viidenneksen todennäköisemmin kuin vähän flavanoneja saavat. Tämä havaittiin keskimäärin neljätoistavuotisen seurannan aikana.

Flavanonit ja muut flavanoidit on yhdistetty moniin terveyshyötyihin, muun muassa sydänsairauksien ehkäisyyn, mutta niiden lisäksi moni muukin seikka voi vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin. Tämän vuoksi brittien havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja se perustuu 69 000 sairaanhoitajan terveystutkimukseen. Tutkimuksen aikana 1 800 osallistujaa sairastui aivohalvaukseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2012; doi:10.1161/STROKEAHA.111.637835)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2012/02/23/STROKEAHA.111.637835.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje