Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaisen luovuttaminen ei lisää sydänriskejä

Munuaisen luovuttaminen ei lisää sydänriskejä

Kanadalaistutkijoiden mukaan munuaisen luovuttaminen ei lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai niistä johtuvia kuolemia. Tulos on huojentava, sillä normaalisti munuaisten toiminnan heikkeneminen suurentaa sydänriskejä.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat vuosina 1992–2009 munuaisen luovuttaneen 2 000 henkilön sekä 20 000 terveen samanikäisen vertailuun. Osallistujat olivat 34–50-vuotiaita tutkimuksen alkaessa ja 42–58-vuotiaita sen päättyessä.

Tutkimuksen keskimäärin kymmenvuotisena seuranta-aikana sydän- ja verisuonitauteja sekä niistä johtuvia kuolemia todettiin yhtä paljon kummassakin ryhmässä riippumatta siitä oliko henkilö luovuttanut munuaista vai ei. Riskit sen sijaan kasvoivat mitä vanhempi henkilö oli ja mitä alhaisemmat tulot hänellä oli, mutta tämäkin päti kumpaankin ryhmään.

Vuonna 2008 tehtiin maailmanlaajuisesti 70 000 munuaissiirtoa. Niistä 40 %:ssa luovuttajana oli elävä henkilö. Suomessa munuaissiirteistä 95 prosenttia saadaan aivokuolleilta elinluovuttajilta.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e1203)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e1203

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje