Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Helikobakteeri-infektio liittyy suurentuneeseen diabetesvaaraan

Helikobakteeri-infektio liittyy suurentuneeseen diabetesvaaraan

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan on mahdollista, että yleinen helikobakteeri-infektio altistaa aikuistyypin diabeteksen kehittymiselle. Heidän alustavat tuloksensa pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne ovat joka tapauksessa mielenkiintoinen viittaus infektioiden osuuteen myös diabeteksen kaltaisissa elintapoihin liittyvissä sairauksissa.

Tutkimuksessa helikobakteeri-infektion saaneet yli 60-vuotiaat sairastuivat kymmenvuotisen seurannan aikana aikuistyypin diabetekseen lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka olivat säästyneet infektioilta. Monet muut yleiset infektioiden aiheuttajat, kuten HSV1-herpesvirus, joka aiheuttaa mm. huuliherpestä, vesirokkovirus, sytomegalovirus tai toksoplasmoosia aiheuttava toksoplasma gondii eivät liittyneet diabetesriskiin.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, mutta monestakin syystä niihin on hyvä suhtautua varauksella. Tutkimukseen osallistuneista vain 7 % ei ollut saanut helikobakteeri-infektioita, joten vertailu ei välttämättä ole kovin luotettava. Tutkimuksessa ei myöskään huomioitu osallistujien ruokavaliota tai perinnöllistä diabetesalttiutta, joten infektion lisäksi moni muu seikka voi selittää havaitun yhteyden.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;35:520–525)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/3/520.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje