Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yli miljoona eurooppalaista kuolee syöpään tänä vuonna

Yli miljoona eurooppalaista kuolee syöpään tänä vuonna

Tuoreen arvion mukaan noin 1,3 miljoonaa eurooppalaista menehtyy syöpään vuoden 2012 aikana. Syöpäkuolemat ovat lukumäärällisesti lisääntyneet, mutta tämä johtuu lähinnä iäkkäiden määrän kasvusta. Kaikkiaan syöpäkuolleisuus on kuitenkin laskusuunnassa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden arviot perustuvat vuosien 1970–2007 syöpätilastoihin 27 EU-jäsenmaasta. Näiden tietojen perusteella tutkijat laativat ennustuksen vuoden 2012 syöpäkuolleisuudesta.

Kaikkiaan syöpään kuolee tänä vuonna arviolta 720 000 eurooppalaismiestä ja 570 000 -naista, mikä ikävakioituna tarkoittaa noin 140 kuolemaa sataatuhatta miestä kohden ja 85 sataatuhatta naista kohden. Tämä on 7–10 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2007.

Jos arvio pitää paikkansa, miehillä vähentyvät vatsasyövät, leukemiat, keuhko- ja eturauhassyöpä sekä paksu- ja peräsuolisyöpä. Naisilla vatsa- ja suolistosyöpien sekä leukemioiden lisäksi vähentyvät myös kohtu- ja rintasyövät. Naisten keuhkosyövät sen sijaan ovat yleistymässä.

Suurin muutos havaitaan nuorilla naisilla, joiden rintasyöpäkuolleisuuden arvioidaan entisestään laskevan jopa 17 prosenttia. Suotuisa kehitys johtunee rintasyövän hoidon parantumisesta, tutkijat kirjoittavat. Miesten syöpien vähentymisessä suurin merkitys on tupakoinnin vähentymisellä.

Tulokset julkaistiin syöpätauteihin erikoistuneessa Annals of Oncology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Oncology 2012;doi:10.1093/annonc/mds024)
http://annonc.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje