Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lieväkin ennenaikaisuus yhteydessä terveysriskeihin

Lieväkin ennenaikaisuus yhteydessä terveysriskeihin

Hyvin ennenaikaisena syntyvät keskoset ovat monille sairauksille alttiita, mutta myös vähäiseen ennenaikaisuuteen voi liittyä haittoja.
 
Tuoreen brittitutkimuksen mukaan jopa raskausviikoilla 37–38 eli vain muutaman viikon ennen laskettua aikaa syntyville kehittyy muita enemmän astmaa ja siihen viittaavia oireita. Alle yhdeksän kuukauden ikäisinä he tarvitsevat myös täysiaikaisena syntyneitä useammin sairaalahoitoa hengitys- ja suolisto-oireiden takia. Täysiaikaisena pidetään yleensä raskausviikoilla 39–41 syntyviä.
 
Brittien tulokset haastavat käsityksen, jonka mukaan lievästi ennenaikaisten vauvojen terveys on pitkällä aikavälillä yhtä hyvä kuin täysiaikaisina syntyneiden. Erilaiset terveysongelmat myös lisääntyivät tasaisesti mitä varhaisemmin vauva oli syntynyt, minkä perusteella ennenaikaisuus ja terveysriskit pitäisi nähdä pitkänä jatkumona eikä vain tietyille raskausviikoille rajattuina vaaroina, tutkijat kirjoittavat.
 
Tutkimuksessa tarkasteltiin lähes 19 000 brittilapsen terveyttä heidän ollessa 3- ja 5-vuotiaita. Lapset syntyivät vuosina 2000–2002. Tulokset julkaisi British Medical Journal, joka on Britannian lääkäriliiton lehti.
 
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:896)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e896

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje