Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mustikat saattavat auttaa diabeteksen ehkäisyssä

Mustikat saattavat auttaa diabeteksen ehkäisyssä

Mustikan sisältämät flavonoidit saattavat muiden terveysvaikutusten lisäksi pienentää aikuistyypin diabeteksen riskiä. Mustikoista hyödyt saa, kun niitä syö vähintään kahdesti viikossa, tuore tutkimus osoittaa.

Diabetesvaikutus liittyy todennäköisesti antosyaniini-flavonoideihin, joita on runsaasti mustikassa ja muissa marjoissa sekä mm. omenan kuoressa, luumuissa ja yleensäkin sinisissä ja violeteissa hedelmissä ja kasviksissa.

Tutkimuksessa runsas antosyaniinien saanti liittyi vähäisempään diabetesriskiin henkilön muusta ruokavaliosta, elintavoista, mahdollisesta ylipainosta ja iästä riippumatta. Yksittäisistä antosyaniineja sisältävistä ruoka-aineista varsinkin mustikat, mutta myös omenat ja päärynät liittyivät diabetesriskin pienentymiseen.

Jos tulokset varmistuvat uusissa tutkimuksissa, voi mustikoiden, muiden marjojen ja hedelmien säännöllinen syöminen auttaa välttymään aikuistyypin diabetekselta. On kuitenkin epävarmaa miten paljon tämä johtuu antosyaniineista ja miten paljon marjojen ja hedelmien muista terveellisistä ainesosista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Se perustuu kolmen suuren ja laadukkaan tutkimuksen aineistoihin, jotka yhdessä koostuivat 200 000 naisen ja miehen terveystiedoista. Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta tutkimusten alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;doi:10.3945/ajcn.111.028894)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/02/20/ajcn.111.028894.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje