Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uni paranee iän myötä - parasta 80-vuotiaana

Uni paranee iän myötä - parasta 80-vuotiaana

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan unenlaatu saattaakin iän myötä parantua eikä heikentyä, kuten yleensä ajatellaan. Tyytyväisimpiä nukkumiseensa ovat 80-vuotiaat, tulokset osoittavat.

Tulokset eivät varsinaisesti tarkoita sitä, että unihäiriöt ja -vaikeudet välttämättä vähentyisivät ihmisten ikääntyessä, mutta ainakin ne koetaan vähemmän haittaavaksi.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin unitutkimukseen erikoistuneessa Sleep-lehdessä ja perustuvat yli 150 000 yhdysvaltalaisen puhelinhaastatteluihin.

Haastatteluiden perusteella uniongelmat ja väsymys olivat varsinkin naisten ongelmia, ja liittyivät usein masennukseen tai muihin terveysongelmiin. Lukuun ottamatta keski-iässä tapahtuvaa univaikeuksien lisääntymistä vastaajat kuitenkin muuttuivat iän myötä tyytyväisemmiksi unenlaatuunsa. Tämä havaittiin miehillä ja naisilla yhtä lailla.

Tutkijat pitävät tuloksia yllättävinä, sillä tutkimusta aloittaessaan he olettivat uniongelmien lisääntyvän iän myötä. Havainto on tärkeä monestakin syystä. Se viittaa muun muassa siihen, että vanhusten uniongelmiin pitää suhtautua vakavasti eikä sivuuttaa niitä vain normaalina ikääntymisenä.

Uutispalvelu Duodecim
(Sleep 2012;35:395–406)
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=28450

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje