Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Proteiinin lisääminen alentaa verenpainetta

Proteiinin lisääminen alentaa verenpainetta

Proteiinipitoisten ruokien suosiminen hiilihydraattien kustannuksella voi auttaa alentamaan verenpainetta, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti riittävä vähentämään monien sairauksien riskiä.

Tulosten perusteella proteiinien lisääminen voi alentaa verenpainetta noin 5 mm/Hg, mikä väestötasolla vähentäisi aivohalvauskuolemien riskiä 14 % ja sepelvaltimotautikuoleman riskiä noin 9 %, tutkijat laskevat.

Hollantilaiset selvittivät proteiinien vaikutuksia kokeella, jossa vajaat sata verenpaineongelmaista ja ylipainoista vapaaehtoista joi aterioiden yhteydessä neljän viikon ajan proteiinivalmistetta tai maltodekstriini-tärkkelystä sisältävää hiilihydraattijuomaa. Proteiinijuoman proteiinit olivat peräisin maidosta, kananmunasta, pavuista ja soijasta, ja niistä sai noin 60 grammaa proteiinia päivässä. Neljän viikon tutkimusjaksoa edeltävien kahden viikon ajan kaikki osallistujat nauttivat aterioillaan sakkaroosilla makeutettua sokerijuomaa.

Seurannan päätteeksi tehdyt mittaukset osoittivat verenpaineen laskeneen enemmän ryhmässä, joka lisäsi proteiinien ja vähensi hiilihydraattien saantiaan. Verrattuna maltodekstriiniryhmään proteiiniryhmäläisten systolinen ja diastolinen verenpaine olivat 5 ja 3 mm/Hg alhaisempia tutkimuksen päättyessä.

Tulosten tulkintaa vaikeuttaa se, ettei proteiinin lisäämisen ja samaan aikaan tapahtuneen hiilihydraattien vähentymisen vaikutuksia pysty erottamaan toisistaan. Näin ollen on mahdollista että osa proteiiniin nyt liitetystä verenpainevaikutuksesta liittyykin nopeiden hiilihydraattien vähentymiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;doi:10.3945/ajcn.111.029116)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/02/20/ajcn.111.029116.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje