Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Epilepsialeikkaus lopettaa kohtaukset joka toiselta

Epilepsialeikkaus lopettaa kohtaukset joka toiselta

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan epilepsialeikkauksesta saatavat hyödyt ovat todennäköisesti pysyviä tai ainakin hyvin pitkäaikaisia. Heidän tulostensa perusteella joka toinen leikatuista pääsee vakavista epilepsiakohtauksista kokonaan ja valtaosa kokee elämänlaatunsa kohoavan.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikka epilepsialeikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina, niitä tehdään yhä suhteellisen vähän. Leikkauksessa epilepsiakohtauksia aiheuttavat aivoalueet poistetaan tai eristetään. Leikkaukseen valitaan potilaita, joiden sairauteen lääkkeet eivät tepsi.

Tutkimustaan varten tutkijat seurasivat 361 epilepsiapotilasta 26 vuoden ajan. Potilaat oli leikattu vuosina 1967–1990.

Koko seurannan loppuun jatkoi 117 potilasta, ja heidän haastatteluidensa perusteella 48 prosentilta vakavat epilepsiakohtaukset olivat loppuneet tyystin ja 80 prosenttia koki elämänlaatunsa parantuneen leikkauksen myötä.

Hiljattain samansuuntaisiin tuloksiin päätyi myös hieman suurempi tutkimus, jossa epilepsialeikkauksen läpikäyneitä seurattiin kymmenen vuoden ajan. Yhdessä havainnot viittaavat siihen, että nykyistä useammat epilepsiapotilaat hyötyisivät leikkauksesta.

Tutkimus julkaistiin kansainvälisen ILAE-epilepsiajärjestön Epilepsia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Epilepsia 2012;DOI:10.1111/j.1528-1167.2011.03398.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/resolve/doi?DOI=10.1111/j.1528-1167.2011.03398.x

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje