Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Univaje herättää ruoanhimon

Univaje herättää ruoanhimon

Lyhyet yöunet ja jatkuva univaje voivat tutkijoiden mukaan olla yksi syy liikasyömiseen. Tuoreet tulokset nimittäin viittaavat univajeisten aivojen reagoivan tavallista voimakkaammin ruokaan.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kolmekymmentä normaalipainoista aikuista nukkui nelituntisia ja yhdeksäntuntisia yöunia kuusipäiväisten tutkimusjaksojen aikana. Jaksojen välissä oli pitempi tauko, jotta koehenkilöiden unirytmi ehti tasaantua.

Jaksojen päätteeksi tehdyt aivojen magneettikuvaukset osoittivat koehenkilöiden reagoivan ruokaan selvästi voimakkaammin, kun he olivat univajeisia. Univajeiset aivot myös aktivoituivat voimakkaammin alueilla, jotka liittyvät palkinnon odotukseen ja saamiseen.

Yöunien lyhentyminen on aiemmin yhdistetty lihomiseen väestötutkimuksissa ja viitteitä on myös univajeen ja ruokahalua lisäävien hormonien yhteydestä. Aivotutkimuksia aiheesta ei ole tehty tätä ennen.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012;doi:10.3945/ajcn.111.027383)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/02/20/ajcn.111.027383.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje