Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät estä takyarytmia-rytmihäiriöitä

Statiinit eivät estä takyarytmia-rytmihäiriöitä

Statiini-kolesterolilääkkeet ehkäisevät monia riskiryhmäläisten sydänoireita, mutta takyarytmia-rytmihäiriöitä tai sydämen pysähdyksiä ne eivät vähennä.

Havainto perustuu meta-analyysitutkimukseen, jossa yhdistettiin 29 statiinitutkimuksen aineistot. Mukaan huolittiin vain satunnaistettuja ja lumekontrolloituja, vähintään puolen vuoden mittaisia tutkimuksia, joihin oli osallistunut vähintään sata henkilöä. Yhteensä aineistot koostuivat yli 110 000 potilaan ja verrokin tiedoista.

Analyysin perusteella statiinit eivät vähentäneet takyarytmioiden tai sydämen pysähdysten riskiä, mutta lääkitykset saattoivat hieman vähentää sydänperäisiä äkkikuolemia. Muut sydänkuolemat vähenivät noin 20 %:lla. Tulokset olivat olennaisesti samat riippumatta käytetyistä annoksista.

Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012; doi:10.1093/eurheartj/ehs005)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2012/02/02/eurheartj.ehs005.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje