Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvojen niukkuus saattaa johtaa muistiongelmiin

Omega-3-rasvojen niukkuus saattaa johtaa muistiongelmiin

Kalasta ja kasviöljyistä saatavat omega-3-rasvahapot saattavat olla tärkeitä muistin ja ajattelun ylläpitäjiä, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Näin ollen aivojaan voi mahdollisesti huoltaa huolehtimalla sopivien rasvojen riittävyydestä.

Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 1 600 keskimäärin 67-vuotiaan aivojen magneettikuvaukseen sekä kognitiivisiin testeihin ja verinäytteisiin.

Tutkimukset paljastivat niukasti DHA-rasvahappoja saavien aivojen tilavuuden pienemmäksi kuin niitä eniten saavien. Jos henkilö sai niukasti myös muita omega-3-rasvahappoja, hän menestyi todennäköisesti heikommin testeissä, jotka kartoittivat visuaalista muistia sekä muita kognitiivisia mielentoimintoja kuten ongelmanratkaisua ja abstraktia ajattelua.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aivoissa on runsaasti DHA:ta ja se vähenee muun muassa Alzheimerin tautiin sairastuvilla. Lisäksi väestötutkimukset ja hiirikokeet ovat vihjanneet DHA:n ehkäisevän tai lykkäävän dementiaa. Dementiaan jo sairastuneita omega-3-rasvat eivät auta.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje