Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Osa verenpainelääkkeistä auttaa valtimotautista verenpaineesta riippumatta

Osa verenpainelääkkeistä auttaa valtimotautista verenpaineesta riippumatta

Tietyt verenpainelääkkeet saattavat auttaa valtimotautia sairastavia ja sen riskiryhmäläisiä, vaikka heidän verenpaineensa ei olisi kohonnut.

Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella hyödyt saa angiotensiinijärjestelmän kautta vaikuttavista angiotensiinikonvertaasin estäjistä (ACE) sekä angiotensiinireseptorin salpaajista (ATR). Angiotensiini on verisuonia supistava hormoni.

Kyseisten lääkkeiden käyttö liittyi pienempään sydäninfarktien ja aivohalvausten sekä sydänperäisen kuoleman riskiin. Tämä todettiin kaikilla potilailla, myös potilailla, joiden verenpaine oli normaali seurannan alkaessa.

Havainnot viittaavat siihen, että angiotensiinijärjestelmään vaikuttavien lääkkeiden suotuisat vaikutukset eivät rajoitu vain verenpaineen alentamiseen. Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Tutkimuksessa yhdistettiin 13 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 80 000 potilaan tiedoista. Potilaat sairastivat ateroskleroottista valtimotautia tai olivat vaarassa sairastua siihen. Tutkimusten aikana osallistujista 9 000 menehtyi, 3 100 sairastui sydäninfarktiin ja 4 500 aivohalvaukseen. Kuolemantapauksista 5 700 oli sydänperäisiä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012;33:505–514)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/33/4/505.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje