Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikenteen saasteet yhteydessä diabetesriskiin

Liikenteen saasteet yhteydessä diabetesriskiin

Autoliikenteen saastepäästöt saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurentaa riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen ja mahdollisesti nostaa verenpainetta. Tutkimuksessa riski liittyi typin oksideihin, eli käytännössä typpidioksidiin ja typpimonoksidiin, jotka ovat peräisin lähinnä autoliikenteestä.

Ilmansaasteet on yhdistetty diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen muutamassa tutkimuksessa tätäkin ennen, mutta havainnot kaipaavat silti lisää vahvistusta. Mahdollisten diabetes- ja verenpainevaikutusten lisäksi ilmansaasteet lisäävät myös sydän- ja verisuonitautien sekä hengityssairauksien riskiä.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä, ja ne perustuvat seitsemäntuhannen naisen seurantatietoihin, jotka kerättiin Los Angelesissa vuosina 1995–2005. Seurannan aikana 530 naista sairastui verenpainetautiin ja 180 diabetekseen.

Typen oksidien lisäksi tutkimuksessa selvitettiin PM2,5-pienhiukkasten diabetes- ja verenpainevaikutuksia, mutta ainakaan tässä aineistossa sellaisia ei ilmennyt.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;125:767–772)
http://circ.ahajournals.org/content/125/6/767.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje