Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin kemoterapia raskauden aikana ei näyttäisi vaarantavan lapsen terveyttä

Äidin kemoterapia raskauden aikana ei näyttäisi vaarantavan lapsen terveyttä

Syöpään sairastuneille naisille syntyy terveitä lapsia, vaikka he olisivat saaneet kemoterapiahoitoa raskauden aikana, tuore tutkimus osoittaa. Näin ollen äidin hoitoja ei välttämättä tarvitse lykätä raskauden takia. Kemoterapian voi silti aloittaa aikaisintaan raskauden toisella kolmanneksella.

Tutkijat selvittivät asiaa tutkimalla 70 lasta, joiden äidit olivat saaneet kemoterapiaa raskaana ollessaan. Lapset olivat 1,5–18-vuotiaita.

Monipuolisissa tutkimuksissa lapsilta ei löytynyt tavallista enempää sydänongelmia tai neurokognitiivisia poikkeamia. Myöskään käytös, kuulo, kasvu tai yleinen terveydentila eivät eronneet normaalista.

Testitulokset tosin olivat heikompia ennenaikaisena syntyneillä kuin täysiaikaisena syntyneillä, mutta tämä ei johtunut kemoterapiasta, vaan sama havaitaan ennenaikaisilla muissakin tutkimuksissa.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat äidin kemoterapian olevan turvallista sikiölle eikä hoitoja siksi pidä lykätä. Syöpään sairastuvan raskautta ei myöskään kannattaisi käynnistää aikaisin, koska ennenaikaisuuteen liittyy ainakin tämän tutkimuksen valossa enemmän haittoja kuin kemoterapiaan. Aineisto oli kuitenkin verraten pieni, joten täysi varmuus asiasta saadaan vasta pitemmissä ja suuremmissa tutkimuksissa, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin syöpätauteihin erikoistuneessa Lancet Oncology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Oncology 2012;DOI:10.1016/S1470-2045(11)70363-1)
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(11)70363-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje