Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alzheimer-lääke ei tehoa Downin oireyhtymään liittyvään dementiaan

Alzheimer-lääke ei tehoa Downin oireyhtymään liittyvään dementiaan

Downin oireyhtymään liittyy usein dementiaa, joka alkaa näkyä jo neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Tuoreen tutkimuksen mukaan nämä oireet eivät kuitenkaan lievene dementialääkkeillä, jotka tepsivät Alzheimerin tautia sairastaviin.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja sen perusteella vuoden kuuri memantiini-dementialääkettä ei hidastanut Down-potilaiden mielentoimintojen tai toimintakyvyn heikentymistä. Kyseiset dementiaan viittaavat muutokset etenivät yhtä lailla riippumatta siitä oliko osallistuja saanut dementialääkkeitä vai ei, tutkijat kirjoittavat.

Osana tutkimusta 88 Downin oireyhtymää potevaa yli 40-vuotiasta sai 52 viikon ajan memantiinia ja 85 potilasta lumevalmistetta. Osalla potilaista oli todettu dementia.

Downin oireyhtymää sairastavia lapsia syntyy Suomessa noin 70 vuosittain, yhteensä heitä on noin 3 000. Down on yleisin kromosomihäiriö, joka aiheutuu solujen ylimääräisestä kromosomi 21:stä (trisomia 21).

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;379:528–536)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961676-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje