Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hedelmät pitävät hampaat miehen suussa

Hedelmät pitävät hampaat miehen suussa

Hedelmät ja muut runsaasti kuitua sisältävät ruoat voivat edistää myös hampaiden terveyttä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Sen mukaan hedelmät hillitsevät periodontiittia eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta, joka voi johtaa hampaiden tippumiseen.

Yhdysvaltaisten tutkimukseen osallistui 625 eri-ikäistä miestä, joiden hampaat ja muu terveys tarkistettiin 3–5 vuoden välein. Miehiä seurattiin kaikkiaan 15 vuoden ajan.

Seurannan aikana periodontiitti eteni sitä hitaammin mitä enemmän mies söi runsaskuituisia ruokia ja tämä myös esti hampaiden tippumista. Yksittäisistä ruokaluokista vain hedelmät, ja etenkin runsaskuituiset hedelmät, liittyivät hampaiden ja ienten terveyteen. Kaikki suotuisat vaikutukset havaittiin vain yli 65-vuotiailla miehillä.

Yhdysvaltalaisten tulokset voivat selittyä monilla muillakin seikoilla kuin kuidulla, mutta ne ovat silti mielenkiintoinen osoitus hedelmien ja terveellisen ruokavalion monista hyvistä vaikutuksista.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2012;DOI:10.1111/j.1532-5415.2011.03866.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2011.03866.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje