Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin vähentäminen kannattaa vaikkei lopettaisi kokonaan

Tupakoinnin vähentäminen kannattaa vaikkei lopettaisi kokonaan

Tupakointi olisi hyvä lopettaa kokonaan, mutta jos tämä ei onnistu, voi terveyshaittojaan mahdollisesti pienentää myös tupakointia vähentämällä. Tuoreen israelilaistutkimuksen mukaan keski-iässä tupakointia vähentävät kasvattavat mahdollisuuksiaan elää yli 80-vuotiaaksi.

Havainto on mielenkiintoinen, mutta ristiriidassa aiempien tutkimusten kanssa, joissa tupakoinnin vähentäminen ei ole esimerkiksi laskenut keuhkosairauksien tai sydäninfarktien riskiä.

Israelilaisten tutkimus julkaistiin arvostetussa American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja se perustuu 4 600 tupakoivan israelilaismiehen seurantaan. Miehet värvättiin tutkimukseen vuonna 1963 ja heitä seurattiin vuoteen 2005 saakka. Tupakoinnin muutoksia kyseltiin miehiltä vuonna 1965.

Seurannan aikana kuolleisuus oli odotetusti vähäisintä tupakoinnin aikoinaan lopettaneiden ja suurinta sitä jatkaneiden parissa. Tupakointiaan vähentäneet sijoittuivat heidän väliinsä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että lopettajat ja vähentäjät elivät muita todennäköisemmin yli 80-vuotiaiksi, tutkijat kirjoittavat.

Israelilaiset tulkitsevat havaintojaan niin, että lopettamisen lisäksi myös pelkkä tupakoinnin vähentäminen saattaa auttaa pienentämään esimerkiksi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja siten mahdollisesti suovan lisävuosia. Tämä koskee lähinnä kovia tupakoitsijoita. Tulosten uskottavuutta tosin nakertaa se, että tupakoinnin muutokset pääteltiin vain vuoden 1965 tiedoista, jotka eivät välttämättä kuvaa sen jälkeistä elämää. Tämän vuoksi havainnot pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2012;DOI:10.1093/aje/kwr466)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2012/02/03/aje.kwr466.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje