Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Myös työliikunta ehkäisee sydänkohtauksia

Myös työliikunta ehkäisee sydänkohtauksia

Kevyttä tai kohtalaista liikuntaa työssään saavat välttyvät muita todennäköisemmin sydänkohtaukselta, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus ei ole yhtä suuri kuin vapaa-ajan liikunnan, mutta silti riittävä, jotta se näkyy käytännössä.

Monikansallisen tutkijaryhmän havainnot ovat tervetulleita, sillä vaikka liikunnan terveellisyys tunnetaan hyvin, työliikunnan vaikutukset ovat jääneet epäselviksi.

Viidessäkymmenessä eri maassa tehdyssä tutkimuksessaan tutkijat havaitsivat sydänkohtaukset jonkin verran harvinaisemmiksi miehillä ja naisilla, jotka harrastivat vapaa-ajan liikuntaa riippumatta siitä, miten intensiivistä liikunta oli.

Työliikunnasta sydänhyödyt sai, kun liikunta oli kevyttä tai kohtalaisen rasittavaa, mutta raskas fyysinen työ ei vähentänyt sydänkohtausten riskiä, tutkijat kirjoittavat. Todennäköisesti tämä kuvastaa eri töissä saatavan liikunnan eroja. Raskas työ on usein nostelua, joka ei vahvista sydäntä ja verisuonistoa.

Analyysi osoitti lisäksi sydänkohtausten riskin suuremmaksi henkilöillä, jotka omistavat auton ja television, mikä tutkijoiden mukaan kertoo fyysisesti passiivisemmasta elämäntavasta. Fyysiseen passiivisuuteen liitetty riski havaittiin yhtä lailla rikkaissa ja köyhissä maissa.

Tutkimus perustuu kymmenentuhannen ensimmäisen sydänkohtauksensa saaneen ja 14 000 terveen verrokin haastatteluihin, jotka tehtiin eri puolilla maailmaa. Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012;33:452–466)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/33/4/452.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje