Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet merkittävä sydänkohtausten riskitekijä

Ilmansaasteet merkittävä sydänkohtausten riskitekijä

Lähes kaikki ilmansaasteet lisäävät riskiä sairastua sydänkohtaukseen jo muutaman päivän sisällä saastepitoisuuksien suurenemisesta. Yleisistä ilmansaasteista vain otsoniin ei liity sairastumisriskiä, laaja katsaustutkimus osoittaa.

Nyt saatujen tulosten perusteella sydänkohtausten riski suurenee, kun ilman häkä-, typpidioksidi- tai rikkidioksidipitoisuus kasvaa. Sama vaikutus liittyy myös hengitysilman PM10- ja PM2,5-hiukkasiin sekä niitä pienempiin pienhiukkasiin. Ilmansaasteisiin liittyvä riski ei ollut kovin suuri, mutta koska ilmansaasteille altistuu valtaosa väestöstä, pienikin riski voi johtaa monien sairastumiseen.

Tutkimus ei paljasta, mikä ilmansaasteissa sydänkohtauksia lisää. Aiemmissa tutkimuksissa ilmiötä on selitetty muun muassa tulehduksella sekä vaikutuksilla vereen ja sydämen sykkeeseen, mitkä saattavat laukaista sydänkohtauksen.

Tulokset perustuvat 34 ilmansaastetutkimuksen aineistoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;307:713–721)
http://jama.ama-assn.org/content/307/7/713.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje