Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kylmä kylpy vähentää urheilijan lihaskolotuksia

Kylmä kylpy vähentää urheilijan lihaskolotuksia

Kylmä kylpy juoksulenkin tai hiihtoreissun jälkeen ei kuulosta houkuttelevalta, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan se saattaa olla oiva keino lievittää liikunnasta koituvia lihaskolotuksia ja -jäykkyyttä.

Kylmäaltaat ja kylmähoidot ovat jo pitkään kuuluneet monien urheilijoiden palautumisrutiineihin, mutta tutkimustietoa asiasta on niukasti. Tämän vuoksi tutkijat kävivät läpi kaikki asiasta tehdyt tutkimukset ja analysoivat aineistot uudelleen. Analyysiin löytyi seitsemäntoista pienehköä tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut 366 henkilöä.

Tutkimukset vaihtelivat kestoiltaan ja asetelmiltaan, mutta niissä kaikissa osallistujia oli pyydetty menemään 10–15-celsiusasteiseen veteen juoksun, pyöräilyn tai voimaharjoitusten jälkeen. Vedessä vietettiin 5–24 minuuttia. Joissain tutkimuksissa vesi oli tosin kylmempää ja kylpykertoja useampia.

Analyysi osoitti, että kylmien kylpyjen ansiosta osallistujien lihaksia kolotti selvästi vähemmän 1–4 päivää liikunnan jälkeen, mutta tutkimuksissa kylmää verrattiin vain lepoon. Näin ollen tulos ei paljasta onko kylmä kylpy parempi kolotusten karkottaja kuin vaikkapa lämmin kylpy, sauna tai kevyt verryttely. Myöskään mahdolliset haittavaikutukset eivät selviä nykyisistä tutkimuksista.

Tutkimuksen tekivät kansainvälisen Cochrane-tutkimusverkoston tutkijat.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2012;DOI:10.1002/14651858.CD008262.pub2)
http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD008262.pub2

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje