Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lastenreumaan saattaa liittyä pieni syöpäriski

Lastenreumaan saattaa liittyä pieni syöpäriski

Lastenreumaa sairastavat voivat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan sairastua syöpään muita lapsia todennäköisemmin.

Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta nyt julkaistujen tulosten mukaan riskit näyttäisivät liittyvän itse sairauteen eikä reumahoitoihin, kuten tähän asti on epäilty. Erityisesti on epäilty tuumorinekroosifaktorin estäjiä eli TNF-lääkkeitä.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat vertailuun, jossa 7 800:n lastenreumaa sairastavan syöpäriskiä verrattiin astmaa tai ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevien riskiin. Verrokkeja oli yhteensä lähes miljoona.

Vertailussa syöpäkasvaimet paljastuivat noin neljä kertaa yleisemmiksi reumaa sairastavilla kuin verrokeilla, ja tarkemmassa analyysissa lastenreumaa sairastavien riskit pysyivät suurin piirtein samalla tasolla heidän saamistaan lääkityksistä riippumatta.

Nelinkertainen riski kuulostaa suurelta, mutta lasten syövän harvinaisuuden takia lastenreumaan liittyviä syöpätapauksia ei todennäköisesti ole kovin paljon. Riski on silti hyvä ottaa huomioon.

Suomessa vuosittain noin 150 lasta sairastuu lastenreumaan. Lastenreumaa on monenlaista, mutta niitä kaikkia yhdistää niveltulehdus, joka on alkanut alle 16-vuotiaana.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Arthritis & Rheumatism 2012;DOI:10.1002/art.34348)
http://doi.wiley.com/10.1002/art.34348

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje